Marketing Eszközök
Kérjük oszd meg a cikket
 • You are here:
 • Home »
 • Videó »

Hogyan fejleszthető tartalommarketing stratégia a Youtube-on?

youtube csatorna

Elgondolkodtál már ezen valaha: hogyan képes egy Youtube csatorna annyi feliratkozót gyűjteni, és nézők ezreit vonzani minden áldott nap? Csak párat kiragadva ezek közül: Smosh – 20 971 656 feliratkozó, vagy PrankvsPrank – 8 566 606 feliratkozó, és sok más Youtube kreátor, aki feliratkozók- és nézők tömegét vonzza. Létezik vajon titkos recept a nagyszerű Youtube tartalom létrehozására? Van ilyen Youtube marketing stratégia? Vagy csak minden azon múlik, hogy egyedi, informatív, és szórakoztató legyen a tartalom?

YouTube Channels Ezeket a kérdéseket tettem fel magamnak, mert az nyilvánvaló, hogy a promótáló/marketing csatornák manapság egyre fontosabbá válnak. Nem elég megtanulnod, hogyan indítsd el a Youtube kampányod, emellett azt is tudnod kell, hogyan hozz létre eredményes videókat, és hogyan dolgozd ki a márkád Youtube tartalommarketing stratégiáját. Youtube a wikipédia szerint >>

Tervezd meg a tartalmat

Ha márkát akarsz építeni, meg kell tervezned a tartalmat. Segítségedre lesz ez abban, hogy koncentrálni tudj egyrészt azokra a tartalmi ötletekre, melyek a márkád célját építik, másrészt hogy azon gondolkodj, hogyan tudod elkötelezetté tenni a célpiacodat. Először is meg kell határoznod a tartalom alapvető stratégiáját. Ebben tudod összehangolni a célpiacod érdeklődési körét és a márkád fő értékét.

Három módon tudsz valódi értéket kínálni a célpiacodnak.
Tudod őket:

 • inspirálni
 • tanítani, és
 • szórakoztatni.

Miután meghatároztad az alapvető tartalom stratégiádat, a tartalom létrehozásán kell gondolkodnod. Ez lehet egy általad létrehozott tartalom, lehet egy mással együttműködve létrehozott tartalom, és végül létezik olyan út is, melyen egy már létező tartalmat használsz fel..

Végül nem hagyhatod figyelmen kívül a tartalom terjesztési stratégiáját. Ennek ugyanis kulcsfontossága van abban, hogy milyen lendülettel növekszik egy Youtube csatorna.

Hozz létre nagyszerű Youtube tartalmat

A nagyszerű tartalom létrehozásához 10 alapvető elvet kell alkalmaznod. Íme a nagyszerű tartalom Tízparancsolata:

 1. Megosztható tartalom – az aktuális trendek ismerete és hatni tudás az érzelmekre két olyan taktika, melyet használhatsz a minél több megosztás érdekében.
 2. Együttműködés – kutass fel népszerű Youtube kreátorokat, és érd el általuk a célközönséged.
 3. Felismerhető témák – emlékezz rá, hogy a Youtube kereső motor is. Mivel az algoritmus nem “érti” a videót, a metaadatok optimalizálásával tudod elérni, hogy felismerhető legyél.
 4. Elérhetőség – készíts könnyen kezelhető videót az új nézők számára, különösen akkor, ha videó-sorozatot készítesz.
 5. Összhang – az összhang nem csak azt jelenti a Youtube-on, hogy rendszeresen osztasz meg tartalmat. Legyen összhang a formában, az elemekben (bevezetés, befejezés, stb.) és a hangzásban.
 6. Célzás – egy konkrét piaci résre célzol, vagy széles közönségre? Tanulj a konkurenciádtól, és alkalmazd a már meglévő videóidat a tartalommarketing stratégiád irányításához.
 7. Fenntarthatóság – egy népszerű Youtube csatorna létrehozása nem sprint, hanem maraton. Tervezz hosszú távra.
 8. Kapcsolat a nézőkkel – légy barátságos, vond be a közönséged.
 9. Interaktív tartalom – ez nem csak azt jelenti, hogy kérsz visszajelzést a nézőktől, és válaszolsz a kommentekre, hanem lehetőséget adsz a nézőidnek arra, hogy résztvegyenek a videódban.
 10. Hitelesség – ki az, aki nem kedveli, ha valami valódi, eredeti? Készítsd szenvedéllyel a videóidat.

Készíts ütemtervet

Ha magadhoz szeretnéd láncolni a célközönséged, jól teszed, ha hónapokra előre megtervezed a tartalmakat. Ezzel megkönnyíted magadnak a határidők kitűzését, de ami még fontosabb: a történeted egységes lesz, ezzel megkönnyíted a követőid dolgát is.

A tartalmat, melyet létre kell hoznod 3 fő csoportba sorolhatjuk:

 1. segítő videó – ebben gyorsan és egyértelműen megválaszolod az ügyfeleid kérdését
 2. figyelemfelkeltő – szabályosan, ütemezetten közzétett tartalom, mely okot ad arra, hogy feliratkozzanak és rendszeresen visszatérjenek a csatornádra
 3. személyiségfejlesztő – inspiráló videók, melyek jelentős váltást eredményeznek a célközönséged gondolkodásában

Bár az egyes csoportokba tartozó videó tartalmak különbözőek, megteheted azt is, hogy kombinálod a tartalmakat annak érdekében, hogy segíteni tudj a célközönségednek, és ezáltal elkötelezzék magukat. Ha jobban megnézed, kiderül, hogy sok Youtube tartalmat kreáló először a figyelemfelkeltésre fókuszál, mielőtt személyiségfejlesztő tartalmat készítene. A személyiségfejlesztő tartalom megalkotása ugyanis rendszerint jóval nagyobb erőfeszítést kíván.

Optimalizálj

A nagyszerű tartalommal csak a felét nyerted meg a csatának. Mivel a Youtube kereső motor is (méghozzá eléggé nagy), óriási haszonnal jár a tartalom optimalizálása. Tudj meg többet a metaadatokról (ez magába foglalja a címet, leírást és a címkéket), miniatűrökről – a gyors nézeti képekről (tetszetősnek, és minden mérethez alkalmazkodónak kell lenniük), magyarázatokról (feliratkozás, navigálás és más Call To Action), lejátszási listákról (nagyszerű olyan videóknál, melyeket a nézőnek egy bizonyos sorrendben kell látnia) és a csatorna megjelenéséről (logó, grafika, stb.).

Reklámozz

Már létrehoztad a nagyszerű tartalmat, optimalizáltad, most meg kell róla győződnöd, hogy a célpiacod látja is. Találd meg azokat a költséghatékony stratégiákat, melyek segítségével a lehető legtöbbet hozod ki a hirdetési kampányodból. Ezek fizetett hirdetések, fontos tehát, hogy csak olyanért fizess, ami hatékonyan segíti videód nézettségét.

Erősíts közösségi marketinggel

Az emberek szeretnek közvetlen kapcsolatba kerülni a videó alkotójával (vagy, ebben az esetben a márkával). Közösségi együttműködés bármi lehet kezdve a kommentek megválaszolásától, az elköteleződésig a közösség iránt, hosztolás a Google+ Hangouts On Air-en, és más közösségi médiákon azért, hogy növekedjen az ismertséged (pl. egyesek a Facebookról érkeznek a Youtube csatornádra, míg mások a Twitterről).

Mérd az eredményeket

A legjobb eredmény elérése érdekében mérned kell a stratégiád hatását. 3 alapvető módon tudod mérni:

 1. Célcsoport – a megfelelő célcsoportot érted el?
 2. Érzelmi hatás – elkötelezettek a tartalom iránt, és ha igen, milyen mértékben?
 3. Részvétel – hajlandóak megosztani a tartalmat? Hány közösségi megosztást értél el?

Ha reklámkampányt futtatsz, az Adwords-t is használhatod a videód eredményeinek számszerűsítésére.

Most rajtad a sor, hozd létre a leírás segítségével saját eredményes Youtube marketing csatornádat. Ha hasznosnak találod ezt az ismertetőt, iratkozzál fel, így értesíteni tudunk, amikor más marketingeszközről készítünk ismertetői.

 

Elmélet helyett gyakorlat: új marketing csatornák Neked!

Folyamatosan bővülő, konkrét gyakorlati tippekkel és magyarázatokkal,  eszközökkel segítünk neked, új marketing csatornáid kialakításában.  Kérd máris az ingyenes hozzáférésed a gombra kattintva.

Leave a Comment: