Marketing Eszközök
Kérjük oszd meg a cikket
  • You are here:
  • Home »
  • Egyéb »

Az elkalandozások kora lejárt – avagy hogyan lehetsz fókuszált szövegírás közben?

FocusWriter

Te is jártál már úgy, hogy iszonyatosan sürgetett a határidő, már rég készen kellett volna lenni a weboldalad vagy hírleveled szövegével, de mindig közbejött valami?

Mondjuk egy email, ami épp megérkezett és máris felvillant az érkezés jelzése a képernyőn? És rohantál megnézni. Vagy egy kósza gondolat, ötlet, hogy utána kellene nézni a neten valami abszolút más témába tartozó dolognak, infónak?

És a következő pillanatban már léptél is ki a szövegszerkesztődből és megnyitottad a böngészőt. Rosszabb esetben a böngésző már eleve nyitva volt, csak át kellett lépni.
Aztán a helyzet csak rosszabbodott, mert a keresés közben az egyik weboldalon találtál valami érdekeset, és már kattintottál is a linkre, ami tovább vitt valahová, ahová nem is akartál eljutni eredetileg.

Jobb esetben egy félóra, rosszabb esetben egy-két óra múlva pedig már nem tudtad mit is akartál elérni az elején, mert beszippantott egy érdekes oldal, vagy egy – talán sürgős, de nem fontos – megválaszolandó email.

Tudósok mérték, és vizsgálták ezeket a kizökkenéseket a fókuszált munkából, és meglepő módon azt a felfedezést tették, hogy egy-egy ilyen kizökkenés után sokszor akár 10-15 perc is szükséges, hogy teljes mértékben visszatérhessenek az emberek az eredetileg elkezdett munkához. És ez okozza az eredménytelenséget a legtöbb munkában. Bizony. Nálad is.
Most gondolj bele egy pillanatra, hogy mennyi idődet veszi el, ha csak négyszer megzavar valami a szövegírásban…

Nem ragozom tovább. Talán már kitalálod: erre is született egy jó kis szoftver. 🙂

Legújabb videóink, kérd az értesítőt:

Valóban jó és valóban kicsi. FocusWriter-nek nevezték el a készítői. A gottcode.org/focuswriter oldalról tudod letölteni, de ha rákeresel, akkor a legelső találatként hozza a böngésző. A program maga ingyenes, de a készítői megköszönik, ha tudod támogatni a projektben őket.

Letöltéskor alapértelmezetten 5 USD-re van beállítva a rendszer, ezt állítsd át a megfelelő összegre, vagy az ingyenes letöltéshez 0-ra.

Windowsra, Linuxra, Mac OS X-re egyaránt elérhető, a letöltéskor kell kiválasztanod, hogy milyen platformra szeretnéd telepíteni. Sőt! Windowsra portable, azaz pendrive-on vagy más mobil adathordozón hordozható verzió is van.

A program indításakor már látható, hogy betölti az egész képernyőt. Az alap háttér egy bükkfából készült íróasztal mintázata. Vagyis amíg fut, nem látod az email értesítőket és a többi futó programot sem, hogy még véletlenül se jusson eszedbe másra figyelni, mint az írás. A háttér persze cserélhető. Letölthetsz hozzá sokféle hátteret, ha nem tetszik az alapértelmezett.

Mivel csak a hátteret és a „fehér lapot” látod „amire” írsz, nincs zavaró tényező, ami gátolhatna a fókuszálásban. Itt tulajdonképpen már csak flow-ba (flow= Csíkszentmihályi Mihály által alkotott fogalom, amely azt az állapotot jelöli, amiben annyira élvezel egy tevékenységet, hogy teljes mértékben elmerülsz benne) kell kerülnöd és írni, írni, amíg el nem készülsz.

Egyébként bármilyen szöveg megírására alkalmas a szoftver. Dolgozatok, vagy beszámolók írására is használhatod.

Amikor felhúzod az egeret az oldal felső részébe, akkor megjelenik a menüsor. Ha dolgoztál már az egyébként ingyenes OpenOffice-al vagy Libre Officce-al, akkor ez ismerős lesz. A menüsor ezen Office-ok (leginkább a Libre Office) egyszerűsített verziója, de azért elég sok mindent meg tudsz csinálni vele. Formázások, színek stb.

Az elkészült fájlt .odf formátumban menti a program. Ez az OpenOffice és a Libre Office alapértelmezett formátuma, amit már a legújabb Microsoft Office is ismer. A mentés másként-tel viszont akár text formátumban is elmentheted.

A menüsor ‘Eszközök’ (Tools) menüpontjában tudod beállítani a nyelvet (Set Language). Válaszd ki a magyart, okézd le, és onnantól már teljesen magyarul használhatod a programot.

Ugyan a számítógépeden ki tudsz vele küszöbölni sok zavaró tényezőt, de azért a telefonodat neked kell kikapcsolnod. És persze nem árt, ha el is tudsz vonulni egy csendes helyre ahol zavarás mentesen tudsz dolgozni, és fókuszálni a szövegírásra.

Jó munkát!

Elmélet helyett gyakorlat: új marketing csatornák Neked!

Folyamatosan bővülő, konkrét gyakorlati tippekkel és magyarázatokkal,  eszközökkel segítünk neked, új marketing csatornáid kialakításában.  Kérd máris az ingyenes hozzáférésed a gombra kattintva.

Leave a Comment: