Marketing Eszközök
Kérjük oszd meg a cikket
  • You are here:
  • Home »
  • Egyéb »

Üzleti modell leírva, átláthatóan és mindig kéznél? Igen!

Erre is van egy ragyogó szoftver, mégpedig online!

De nem csak a szoftver modern, hanem maga az üzleti modellnek ez a fajtája is. Alexander Osterwalder és Yves Pigneur: Üzletimodell-építés c. könyve alapján készült (itthon a Hexolut Consulting adta ki) amit a videóban is megmutatok egy pillanatra.
Érdemes a könyvet megvenni, mert nagyon részletes magyarázatokat ad, és bemutatja a módszertant is, amit már külföldön nagyon sok cégnél alkalmaznak, noha eléggé újnak számít. Itthon is egyre többen fedezik fel és kezdik ez alapján felépíteni a bizniszük modelljét.

De még mielőtt elrohannál könyvet venni, vagy megrendelni a neten, ajánlom figyelmedbe az üzletimodell-építés hazai szakértőjének, Sánta Csabának a blogját, ahonnan le is tölthetsz egy nagyon jó ingyenes anyagot a tervezéshez: http://uzletimodellek.blog.hu/
Szerintem érdemes Csabára figyelni és követni amit tanácsol.

Most pedig nézzük a programot.

Legújabb videóink, kérd az értesítőt:

Az oldal, ahol megtalálod a www.canvanizer.com  Itt már eleve egy biztonságos oldalra érkezel, amit láthatsz a fejlécben is (https://).

A kezdőképernyő felső részén láthatod a menüsort, amiben első a létrehozás ’Create Canvas’ a második a hogyan használjuk ’How to use’, a harmadig a gyakran előforduló kérdések ’FAQ’. Az ’About Us’-ban a készítők mutatkoznak be.  A ’Links’-en pedig olyan letölthető anyagokat találsz, ami segíthet a munkában. Minden angolul van, de nem annyira bonyolult megérteni a lényeget.  A ’Contact’ menüpontban értelemszerűen a kapcsolatot vehetjük fel a készítőkkel.

A Create Canvas menüpontban négyféle kategóriából választhatsz:

  • Business (üzleti modell)
  • Service design (szolgáltatás tervezése)
  • Project management (projekt menedzselés)
  • General (általános)

Mindegyiken belül van többféle modelltábla, amiből választhatsz. Itt most csak az alap üzleti modellel foglalkozunk, de találsz benne pl. SWOT analízishez is táblát, vagy az innovációhoz is.

A kezdőoldal tetején a ’Create Canvas’-ra kattintva vagy  az oldal mozgó bannere alatt a ’Create your own Canvas’-ra kattintva tudsz választani a fenti négy kategória közül.
Most válasszuk az elsőt, a ’Business’-t, majd válasszuk a legelsőt. Itt meg kell adnunk, hogy mi legyen a modell neve (Canvas title)? Pl.: okostelefon

Majd meg kell adnunk az email címünket. Erre a címre küldi ki a rendszer a linkeket. Egyet, amin bármikor elérhetjük a modellünket, és szerkeszthetjük, azaz folytathatjuk a munkát. A link birtokában más is szerkesztheti a modellünket! Ha megosztjuk, akkor többen is dolgozhatnak benne, persze egyidőben ugyanazt az elemet ketten nem szerkeszthetjük.

És egy másik linket is, ami csak olvasható. Ezt is megoszthatjuk azokkal az ismerőseinkkel, akiknek szeretnénk megmutatni, de nem akarjuk, hogy beleírjon.

A létrehozáskor a bal alsó részben láthatunk segítő kérdéseket, amelyek a kitöltéshez adnak támpontokat. Jelenleg még csak angolul. Még be kell másolnunk a ’Type the code’ mezőbe a mellette látható kódot, majd rákattintani a ’Start Canvanizing!’ gombra, és máris elkészíti a rendszer a táblánkat.

Töltsük fel adatokkal. A szerkesztése úgy történik, hogy az ’Insert’ feliratra kattintva előjön egy kis ablak. Ebben megadhatunk egy fő mondatot vagy szót, és alatta a nagyobb részben kifejthetjük bővebben. Kiválaszthatunk egy színt is a felajánlott palettából. Ez olyan, mintha váltogathatnánk a post-it-eket színek szerint, és úgy ragasztanánk fel egy táblára. Amikor kész vagyunk, a szokásos ’SAVE’ gombra kattintva menthetjük el. És máris megjelenik a táblánkon. A kérdőjelekre ráállva mutat a rendszer egy segítő kérdést az adott ponthoz.  A kérdés alapján könnyebb lesz kitölteni az adott részt. Szerkeszteni az ’Edit’ gombra kattintva tudod. Kitörölni pedig az ’x’-re kattintva.

Még pár apróság, ami segíthet. A jobb felső részen található három link:
Share Canvas: Itt megoszthatod a terved email-ben, Twitteren stb.
Canvas History: Itt le tudod játszani, mint egy filmet a kialakítás folyamatát. A beírások sorrendjében. még egy apróság van benne. A zöld Copy Canvas gombbal az egész tartalmat át tudod másolni egy másik táblába.
Canvas Settings: Itt csak a táblád nevét és az email címedet tudod módosítani. De vannak helyzetek, amikor ez is jól jöhet. 🙂

Az alsó menüsorból is ugyanezeket kiválaszthatod, elérheted, használhatod.
Ragyogóan jó a rendszer, már több projektnél használjuk egy ideje többen is. Sokszor érdekes dolgok kerülnek elő, amire korábban nem is gondoltunk. De pont ez az, ami miatt ennyire jól működik.

A Canvanizer ingyenes, de megjelent nemrég egy fizetős verziója is, ami a csoportos munkát teszi még könnyebbé. Persze abban van néhány plusz funkció, de igazából már az ingyenessel is mindent meg tudsz oldani.

Még egyszer ajánlom figyelmedbe Sánta Csaba vállalkozó menedzser mérnök, üzletimodell-építő oldalát, az uzletimodellek.blog.hu –t ahol nagyon sok érdekes információt találsz a témával kapcsolatban.

Elmélet helyett gyakorlat: új marketing csatornák Neked!

Folyamatosan bővülő, konkrét gyakorlati tippekkel és magyarázatokkal,  eszközökkel segítünk neked, új marketing csatornáid kialakításában.  Kérd máris az ingyenes hozzáférésed a gombra kattintva.

Leave a Comment: